Ege Mutfağının en özel mezelerinden bir diğer adı ile Bakla Ezmesi olan Fava baklanın en yaygın olarak kullanıldığı hali.
Protein bakımından oldukça zengin aynı zamanda. Damak tadı alışık olmayanlara pek hoş gelmese de yiyenlerin aklına düştükçe yapılan restoranların da özel mezeleri arasında yer alan kültürümüzün önemli lezzetlerinden. Kabukları soyulup kurutulmuş bakla ile yapılan favanın yapımı çok kolay ve çok ekonomik. Pişme süresi tencerede uzun sürse de düdüklü kullanarak zamandan kazanabilirsiniz. Videolu tarif için tıklayın.
300 gr kuru iç bakla (3 su bardağı)
2 adet küçük boy kuru soğan
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tuz
1 silme yemek kaşığı toz şeker
6 su bardağı su
1/2 çay bardağı zeytinyağı
Dereotu
Kuru baklayı bol su ile yıkayıp süzün ve tencereye aktarın. Üzerine kuru soğanları dörde bölerek ekleyin. Tuz, şeker,
kimyon ve 6 su bardağı su aktarıp orta ateşte ara ara karıştırarak pişirin. Düdüklü de pişirecekseniz daha az su ilave
edin. Piştiğini tencerenin altından tok tok kaynama hareketi başlayınca anlayabilirsiniz. Bu süre yaklaşık 1 saati buluyor.
Karıştırmayı ihmal etmeyin çünkü mercimek gibi dibi çabuk tutan bir tarif. Piştiğini bir kaşık alıp tencere kapağında
kaşığın tersi ile ezerek anlayabilirsiniz. Tamamen ezilip hiç sertlik hissetmiyorsanız pişmiş demektir. Eğer suyun yetersiz
geldiğini düşünürseniz çok az dibini tutmaktan kurtaracak kadar kaynar su ilavesi yapın. Piştiğinden emin olduktan sonra
ocaktan alıp üzerine zeytinyağını ve karıştırın. Daha sonra blendırla tamamen pürüzsüz olana kadar parçalayın. Hiç pürüz
kalmasın arada kaşıkla karıştırarak kontrol edin. Artık fava hazır. Verdiğim ölçülere göre 20X20 ölçülerde bir borcam aktarmak için tam denk geldi. Borcamın tabanını ve kenarlarını yağlayıp favayı içine aktarın. Zemine tabanını sertçe vurarak üzerini eşitleyin. Oda sıcaklığına gelene kadar tezgahta bekletin. Daha sonra üzerini streç filmle kapatıp buzdolabında 1 gece bekletin. Ertesi gün servis tabağına ters çevirip istediğiniz gibi dilimleyin. Servis sırasında üzerine zeytinyağı gezdirip dereotu ile süsleyin.
İşte bu kadar! Afiyet olsun.
“…Tümünü seviyorum, ama en çok zeytini. Öncelikle dalı ile barışı, altın renkli yağı ile huzur ve mutluluğu sembolize ettiği için…
Aldous Huxley”
Malzemeler
- 300 gr kuru iç bakla (3 su bardağı)
- 2 adet küçük boy kuru soğan
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 silme yemek kaşığı toz şeker
- 6 su bardağı su
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- Dereotu
Yapılışı
- Kuru baklayı bol su ile yıkayıp süzün ve tencereye aktarın. Üzerine kuru soğanları dörde bölerek ekleyin. Tuz, şeker, kimyon ve 6 su bardağı su aktarıp orta ateşte ara ara karıştırarak pişirin. Düdüklü de pişirecekseniz daha az su ilave edin. Piştiğini tencerenin altından tok tok kaynama hareketi başlayınca anlayabilirsiniz. Bu süre yaklaşık 1 saati buluyor. Karıştırmayı ihmal etmeyin çünkü mercimek gibi dibi çabuk tutan bir tarif. Piştiğini bir kaşık alıp tencere kapağında kaşığın tersi ile ezerek anlayabilirsiniz. Tamamen ezilip hiç sertlik hissetmiyorsanız pişmiş demektir. Eğer suyun yetersiz geldiğini düşünürseniz çok az dibini tutmaktan kurtaracak kadar kaynar su ilavesi yapın.
- Piştiğinden emin olduktan sonra ocaktan alıp üzerine zeytinyağını ve karıştırın. Daha sonra blendırla tamamen pürüzsüz olana kadar parçalayın. Hiç pürüz kalmasın arada kaşıkla karıştırarak kontrol edin. Artık fava hazır.
- Verdiğim ölçülere göre 20X20 ölçülerde bir borcam aktarmak için tam denk geldi. Borcamın tabanını ve kenarlarını yağlayıp favayı içine aktarın. Zemine tabanını sertçe vurarak üzerini eşitleyin. Oda sıcaklığına gelene kadar tezgahta bekletin. Daha sonra üzerini streç filmle kapatıp buzdolabında 1 gece bekletin.
- Ertesi gün servis tabağına ters çevirip istediğiniz gibi dilimleyin. Servis sırasında üzerine zeytinyağı gezdirip dereotu ile süsleyin.İşte bu kadar! Afiyet olsun.