Evde Taş Gibi Yoğurt Tarifi

by lezzet nesli

Yoksa siz hala anne usulü yoğurt mayalayanlardan mısınız yoksa pes edip mayalayamayanlardan mısınız? İşte bu tarif bir türlü tutturamayıp yoğurt mayalamaya pes edenler için.
Çünkü teknolojiyi kullanarak EVDE TAŞ GİBİ YOĞURT yapmak çok kolay.Verdiğim yolları izleyerek sizde eviniz de mis gibi yoğurt yapabilirsiniz. Eğer yoğurt mayanın yoksa BİM’ in yoğurdunu tavsiye ederim mayalık olarak.
En küçük boyunu alıp ilk yoğurdunuzu yapın nasılsa ondan sonra hep mayanız olacak. Neden BİM diye soracak olursanız da çünkü piyasadaki tek jelatinsiz yoğurdu onlar üretiyor. Eğer bildiğiniz farklı markalar varsa yorum kısmına yazarak beni ve okurları bilgi sahibi yapabilirsiniz.
Gelelim tarife… 3 lt süt ile tarif edeceğim. İster açık süt ister pastörize hiç fark etmez çünkü sonuç hep mükemmel TAŞ GİBİ oluyor.

Malzemeler:
3 lt süt
2-3 yemek kaşığı mayalık yoğurt
1 tutam tuz
1 tutam toz şeker
Yiyecek termometresi

Sütünüzün sığacağından daha büyük bir tencereyi su ile çalkalayıp ocağın üzerine alın ve sütü aktarın.
Yüksek ateşi açıp sütü arada karıştırarak kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra taşmasına engel olacak kadar ısıyı düşürüp sürekli havalandırarak yani kepçeyi yukarılara kaldırıp indirerek en az 5 dakika sütü karıştırın.
Bu işlem sütün içindeki suyun buhar olmasını ve yoğurdun kıvamlı olmasını sağlayacak. Bu arada süt için tahta kaşık veya kepçe kullanın ve bu kaşığı başka hiç bir üründe kullanmayın. Çünkü tahta kaşıklar ister istemez içine yağ veya koku tuttuğu için bu yoğurdun lezzetini ve kıvamını olumsuz yönde etkileyecektir.
Hatta servis sırasında tahta kaşık kullanmak da yoğurdun sulanmasını azaltacaktır. Ben aklıma geldikçe yapıyorum çoğu zaman unutuyorum 🙂 Siz unutmayın 😉
Süt köpük köpük oldu ve 5 dakika boyunca karıştırdınız. Artık ocağın altını kapatabilirsiniz. Sütün iyi bir mayalama için olması gereken ısı 45*-50* arası. Şimdi bunu nasıl anlayacağız? Ben kuş parmağımı batırarak hiç anlayamadım yıllardır.
Ve nihayet yiyecek termometresi ile bu sorunu çözdüm ve o günden beri kendi yoğurdumu kendim yapıyorum. İnternette bir çok sitede satıldığı gibi zücaciyede de var artık. Mutlaka alın.
Sütün ısısı 50* ye gelince fırınınızı 150* fan ayarına getirip tam 8 dakika ısıtın. Bu 8 dakika içinde sütün ısısı ideal ısıya gelecektir.
Çukur bir kaseye mayalık yoğurdu alıp üzerine tuz, şeker ve sütten 1 kepçe aktarın ve pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın. Bu karışımı tencereye tek bir noktadan aktarıp -1-2 tur çok fazla- değil karıştırın.
Son olarak mayalanmasını istediğiniz kaba aktarın. Cam malzeme kullanmanızı tavsiye ederim. Fırına da gireceği için plastik ve benzeri malzeme kullanmayın lütfen.
Ben borcam ve cam kavanozlara aktarıyorum. Bunları bir tepsiye oturtup ağızları açık şekilde yani üzerini kapatmadan ısınmış ve kapanmış fırının içine sarsmadan alıp sadece 5 saat fırında tutun.
Bu arada fırının kapağının kesinlikle açılmaması gerekiyor. Çünkü ısı kaybına neden olur ve yoğurdunuz mayalanamaz.
5 saat sonra fırından yine sarsmadan çıkarıp üzerilerine birer havlu kağıt bırakıp dikkatli bir şekilde buzdolabına kaldırın. Henüz mayalanma tamamlanmadı.
Mayalanma süresinden 24 saat sonra buzdolabından yoğurtları çıkarın. Üzerindeki havlu kağıtları alıp atın (ıslak olacaklar)
Yoğurt yemeye hazır. Kapaklarını kapatıp buzdolabında tüketene kadar muhafaza edin.
İşte bu kadar! Neymiş o sarıp sarmalamalar, kuş parmağını batırmalar vs…Elinizi değdirmeden probiyotik yoğurdunuz hazır.

Eğer bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse bilimi seçin. 

Mustafa Kemal Atatürk

Yoğurt Tarifi

Bunu Yazdır
Porsiyon: 6 Hazırlık Zamanı: Pişirme Süresi:
Besin Değerleri 200 Kalori 20 grams Yağ
Derecelendirme 5.0/5
( 1 Oy )

Malzemeler

  • 3 lt süt
  • 2-3 yemek kaşığı mayalık yoğurt
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam toz şeker
  • Yiyecek termometresi

Yapılışı

  • Sütünüzün sığacağından daha büyük bir tencereyi su ile çalkalayıp ocağın üzerine alın ve sütü aktarın.
  • Yüksek ateşi açıp sütü arada karıştırarak kaynatın.
  • Kaynamaya başladıktan sonra taşmasına engel olacak kadar ısıyı düşürüp sürekli havalandırarak yani kepçeyi yukarılara kaldırıp indirerek en az 5 dakika sütü karıştırın.
  • Süt köpük köpük oldu ve 5 dakika boyunca karıştırdınız. Artık ocağın altını kapatabilirsiniz. Sütün iyi bir mayalama için olması gereken ısı 45*-50* arası.
  • Sütün ısısı 50* ye gelince fırınınızı 150* fan ayarına getirip tam 8 dakika ısıtın. Bu 8 dakika içinde sütün ısısı ideal ısıya gelecektir.
  • Çukur bir kaseye mayalık yoğurdu alıp üzerine tuz, şeker ve sütten 1 kepçe aktarın ve pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın. Bu karışımı tencereye tek bir noktadan aktarıp -1-2 tur çok fazla- değil karıştırın.
  • Son olarak mayalanmasını istediğiniz kaba aktarın. Ağızları açık şekilde yani üzerini kapatmadan ısınmış ve kapanmış fırının içine sarsmadan alıp sadece 5 saat fırında tutun.
  • Bu arada fırının kapağının kesinlikle açılmaması gerekiyor. Çünkü ısı kaybına neden olur ve yoğurdunuz mayalanmaz.
  • 5 saat sonra fırından yine sarsmadan çıkarıp üzerlerine birer havlu kağıt bırakıp dikkatli bir şekilde buzdolabına kaldırın. Henüz mayalanma tamamlanmadı.
  • Mayalanma süresinden 24 saat sonra buzdolabından yoğurtları çıkarın. Üzerindeki havlu kağıtları alıp atın.
  • Yoğurt yemeye hazır. Kapaklarını kapatıp buzdolabında tüketene kadar muhafaza edin.

Notlar

İşte bu kadar! Neymiş o sarıp sarmalamalar, kuş parmağını batırmalar vs...Elinizi değdirmeden probiyotik yoğurdunuz hazır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir