Macır (Muhacir) Turşusu

by lezzet nesli

Havalar tam turşu havası, burnuma buram buram turşu kokuları geliyor sürekli ve kendimi turşu kurmaktan alamadığım  günlerdeyim. Tarifini vereceğim turşu için şunları söyleyebilirim; öyle bir turşu düşünün ki kurulduktan 1 sene sonra bile açıldığında ağzınızın içinde kütür kütür sesler çıkaran, mis gibi kokusu genzinize kadar işleyen, dilinize tuz ve sirkenin müthiş aromasını bırakan ve inanamayacaksınız ama sadece 2 günde yemeye hazır olan, kuruluşu çok kolay sarımsak değil soğanla fermente olan bir turşu bu. Bu turşunun tarifini mutlaka tarif defterinizin turşular kısmına not edin zira her sene kurmak isteyeceksiniz benden söylemesi..    Videolu tarif için tıklayın.

MALZEMELER:
500 ml. lik Kavanoz İçin
1 ç.b. dan 1 parmak eksik üzüm sirkesi
1 tatlı kaşığı tane karabiber
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 silme yemek kaşığı sofra tuzu
1 dal dere otu
İçme Suyu
6 kavanoz İçin
2 kg kornişon

Verdiğim ölçüler 500 ml lik kavanoz için. Farklı ölçülerdeki kavanozlara kurmak isterseniz bir takım matematiksel hesaplar yapmanız gerekecek ona beni bulaştırmayın zira matematikte çok kötüyümdür. İyisi mi siz bulun 500 ml. lik kavanoz ve verdiğim ölçüleri birebir kullanarak garanti kurun turşunuzu. Kavanoz stelizasyonunu iyi yaparsanız turşularınız çok daha dayanıklı ve lezzetli olacaktır. Kısaca özetlemem gerekirse kavanozları duru sıcak su ile yıkayıp fırının teline ters çevirerek 120* de 15 dakika fırınlarsanız gayet hijyenik kavanozlara sahip olabilirsiniz. Kornişonları da en az 2 saat sirkeli suda bekletin ve 2-3 defa ovarak güzelce yıkayın ve süzün. Aralarında toprak kalıntıları olmasın. Soğanları yarım halka şeklinde doğrayın. Kavanozların dibine dağıtarak yerleştirip zemin oluşturun. Kornişonları dik şekilde kavanoza sıkıca yerleştirin. İlk sırayı yerleştirince 1 dal dereotunu sapıyla birlikte kıvırarak kornişonların üzerine yerleştirin. Üzerine 1 tatlı kaşığı tane karabiberi, 1 tatlı kaşığı toz şekeri 1 yemek kaşığı sofralık tuzu ekleyip sallayın aşağıya doğru insinler.  Üzerine küçük boy çay bardağı ile (ajda değil) 1 parmak eksik denk gelecek şekilde üzüm sirkesini ölçerek ilave edin. Kalan boşluğu da içme suyuyla tamamlayın. Kavanozların omuz hizasına gelecek kadar doldurun. Daha önceden kullanmadığınız sıfır kapakla kapatıp 3 geri 1 tekniği ile iyice sıkın ve kenara alın. (Ters Kapatmayın gerek yok!) Kalan kornişonlarlada aynı işlemleri yapıp turşuları hazırlayın. Gelelim pastörize işlemine ; Genişçe büyük bir tencerenin içerisine bir mutfak bezi yerleştirip üzerine kavanozları kapakları yukarı gelecek şekilde dizin. Kavanozların omuz hizasında su doldurun. Ocağın altını açıp suyun kaynamasını sağlayın. Kaynar halde 1 dakika kavanozları tutup ocağın altını kapatın. Tencerenin de kapağını kapatıp uygun bir yere kaldırıp kendi kendine oda ısısına gelmesini bekleyin. Bu işlemi ertesi güne de  bırakabilirsiniz. Daha sonra kavanozları suyun içinden çıkarıp kurulayın ve tezgah üzerine alın.1 gün boyunca güneş ışığının direk temas etmediği tezgah üzerinde gözlemleyin. Akma sızma olmadığı takdirde serin ve karanlık bir dolapta yiyeceğiniz zamana kadar muhafaza edebilirsiniz. Kavanozları açtıktan sonra buzdolabında muhafaza edin. Tadına ve kütürlüğüne hayran kalacaksınız. Kesinlikle tavsiye ediyorum en az 1 kg da olsa deneyin derim. Yapıp yedikten sonra turşu  hakkındaki düşüncelerinizi de yorumlara yazarak benimle paylaşmayı unutmayın lütfen..Esen kalın…

“Sevginin olduğu bir sofrada ot yemek, nefretin olduğu bir sofrada kızarmış bir öküzü yemekten evladır.”

Hz. Süleyman 

11

Macır Turşusu

Bunu Yazdır
Porsiyon: 6 Hazırlık Zamanı:
Besin Değerleri 200 Kalori 20 grams Yağ
Derecelendirme 5.0/5
( 1 Oy )

Malzemeler

  • 500 ml. lik Kavanoz İçin
  • 1 ç.b. dan 1 parmak eksik üzüm sirkesi
  • 1 tatlı kaşığı tane karabiber
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 silme yemek kaşığı sofra tuzu
  • 1 dal dere otu
  • İçme Suyu
  • 6 kavanoz İçin
  • 2 kg kornişon

Yapılışı

  • Kornişonları da en az 2 saat sirkeli suda bekletin ve 2-3 defa ovarak güzelce yıkayın ve süzün. Aralarında toprak kalıntıları olmasın.
  • Soğanları yarım halka şeklinde doğrayın. Kavanozların dibine dağıtarak yerleştirip zemin oluşturun.
  • Kornişonları dik şekilde kavanoza sıkıca yerleştirin. İlk sırayı dizince üzerine 1 dal dere otunu  sapıyla birlikte kıvırarak yerleştirin.
  • Üzerine 1 tatlı kaşığı tane karabiberi, 1 tatlı kaşığı toz şekeri 1 yemek kaşığı sofralık tuzu ekleyip sallayın aşağıya doğru insinler.
  • Üzerine küçük boy çay bardağı ile (ajda değil) 1 parmak eksik denk gelecek şekilde üzüm sirkesini ölçerek ilave edin.
  • Kalan boşluğu da içme suyuyla tamamlayın. Kavanozların omuz hizasına gelecek kadar doldurun.
  • Daha önceden kullanmadığınız sıfır kapakla kapatıp 3 geri 1 tekniği ile iyice sıkın ve kenara alın. (Ters Kapatmayın gerek yok!)
  • Kalan kornişonlarlada aynı işlemleri yapıp turşuları hazırlayın.
  • Gelelim pastörize işlemine ; Genişçe büyük bir tencerenin içerisine bir mutfak bezi yerleştirip üzerine kavanozları kapakları yukarı gelecek şekilde dizin. Kavanozların omuz hizasında su doldurun. Ocağın altını açıp suyun kaynamasını sağlayın. Kaynar halde 1 dakika kavanozları tutup ocağın altını kapatın. Tencerenin de kapağını kapatıp uygun bir yere kaldırıp kendi kendine oda ısısına gelmesini bekleyin. Bu işlemi ertesi güne de  bırakabilirsiniz.
  • Daha sonra kavanozları suyun içinden çıkarıp kurulayın ve tezgah üzerine alın.1 gün boyunca güneş ışığının direk temas etmediği tezgah üzerinde gözlemleyin. Akma sızma olmadığı takdirde serin ve karanlık bir dolapta yiyeceğiniz zamana kadar muhafaza edebilirsiniz. Kavanozları açtıktan sonra buzdolabında muhafaza edin.

Notlar

Favori TURŞU TARİFİ niz bu olacak!

Bunlar da hoşunuza gidebilir