Orta Doğu’ nun, özellikle de Arap toplumların en sevilen pilavlarından Müceddere Pilavı özünde yeşil mercimekli bulgur pilavıdır. Ülkemizde ise en çok Kilis yöresinde yapılmakta ve Kilis’ in yöresel yemekleri arasındadır. Hem doyurucu hem de çok besleyici bir pilav. Bulgurla yapılabildiği gibi pirinçle de yapabilirsiniz ama bulgurlusunun lezzeti bambaşka. Bir de başbaşı bulgur kullanırsanız çok daha lezzetli oluyor. Videolu tarif için tıklayın!
Malzemeler;
1/2 su bardağı yeşil mercimek
1 çay kaşığı pul biber
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı tereyağı
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
2 su bardağı su
1 su bardağı başbaşı bulgur
Tuz
Yeşil Mercimeği yıkayıp süzüp küçük bir tencereye alın üzerine kırmızı pul biberi ve üzerini çok az geçecek kadar su ilavesi yapıp ortadan biraz kısık ateşte suyunu çekip mercimekler yumuşayana kadar pişirin. Eğer suyunu çektiği halde pişmediğini düşünürseniz mercimeği pişirecek kadar kaynar su ilavesi yapabilirsiniz. Buradaki amacınız mercimeğin suyunu tamamen çekmesi olmalı. Suyunu süzüp ziyan etmek zorunda kalmayalım ve vitamininden olmayalım diye. Mercimek pişince onu bir kenara alın. Orta ateşte orta gözlü ocağa pilav tenceresini alıp sıvıyağ ve tereyağını kızdırın. Üzerine yemeklik doğradığınız soğanları ilave edip soğanlar pembeleşene kadar kavurun. Kavrulan soğanlara salçayı da ilave edip soğanlara yedirip birlikte kavurun. Suyunu ilave edip tencerenin kapağını kapatın ve kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ocağın altını en kısık ayara getirin. Bulgur ve haşlanmış mercimekle birlikte damak zevkinize göre tuzunu ayarlayıp karıştırın ve ocağın altını kapatın. Yaklaşık 15 dakika da pilav pişecektir. Pilav pişince ocağın altını kapatıp kapağın altına kağıt havlu yerleştirip 15 dakika demlenmeye bırakın. Servisten önce pilavı tenceresinde karıştırıp havalandırın. Yanında turşu ile veya ana yemeğin yanına afiyetle tüketin.
“Güzel hayat isteyen güzel insan biriktirsin.
Cemal Süreyya”
Malzemeler
- 1/2 su bardağı yeşil mercimek
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 adet kuru soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 su bardağı su
- 1 su bardağı başbaşı bulgur
- Tuz
Yapılışı
- Yeşil Mercimeği yıkayıp süzüp küçük bir tencereye alın üzerine kırmızı pul biberi ve üzerini çok az geçecek kadar su ilavesi yapıp ortadan biraz kısık ateşte suyunu çekip mercimekler yumuşayana kadar pişirin. Eğer suyunu çektiği halde pişmediğini düşünürseniz mercimeği pişirecek kadar kaynar su ilavesi yapabilirsiniz. Buradaki amacınız mercimeğin suyunu tamamen çekmesi olmalı. Suyunu süzüp ziyan etmek zorunda kalmayalım ve vitamininden olmayalım diye. Mercimek pişince onu bir kenara alın.
- Orta ateşte orta gözlü ocağa pilav tenceresini alıp sıvıyağ ve tereyağını kızdırın.
- Üzerine yemeklik doğradığınız soğanları ilave edip soğanlar pembeleşene kadar kavurun.
- Soğanlar kavrulunca salçayı da ilave edip soğanlara yedirip birlikte kavurun.
- Suyunu ilave edip tencerenin kapağını kapatın ve kaynamaya bırakın.
- Kaynadıktan sonra ocağın altını en kısık ayara getirin.
- Bulgur ve haşlanmış mercimekle birlikte damak zevkinize göre tuzunu ayarlayıp karıştırın ve ocağın altını kapatın.
- Yaklaşık 15 dakika da pilav pişecektir.
- Pilav pişince ocağın altını kapatıp kapağın altına kağıt havlu yerleştirip 15 dakika demlenmeye bırakın.
- Servisten önce pilavı tenceresinde karıştırıp havalandırın. Yanında turşu ile veya ana yemeğin yanına afiyetle tüketin.
Notlar
Yanında karışık turşu ile lezzet bambaşka oluyor...