İç Baklalı Enginar

by lezzet nesli

ENGİNAR MEVSİMİNİ KAÇIRMADAN YAPIN
‘Büyük konuşmayanların, aşkı tutkuyla karıştıranların, ne oldum değil de ne olacağım diyenlerin, hayatı ciddiye alanların, gerekirse de hayatla ve kendiyle dalga geçebilenlerin hikâyesi… Enginar Mevsimi her ne kadar ilkbaharı çağrıştırsa da içinde bambaşka anlamlar taşır. Kimine yüzeysel bir mutluluk, kimine de iz bırakan tecrübeler hediye eder. Çoğu zaman sersemletir ama asla seçeneksiz bırakmaz. Bu dönem aynı zamanda savrukluğun ve muğlak aşkların özgeçmişidir. “Bazen yaşamın bahşettiği sonsuz olasılıkların içinde kaybolmayı seçerim. Bazen de hayatın anlamını geçen zamana yükler, zaman geçtikçe hayatı anlamsız bulurum. Aklıma gelen şey başıma geldiğinde de şaşırırım. Gerçi yaşamayı bir seçenek olarak değil de eşsiz bir hak olarak algıladığım zamanlar da oldu. Yenildiğim ve güç bulduğum şey ise hep aynı kaldı; yüzleşme anında hissettiğim özgürlük duygusu.’
(Enginar Mevsimi, Lüset Kohen Fins, Gate Yayınları, 256 s.) Çok güzel bir kitap, okunası….

Çorbası, salatası, dolması, ve daha bir çok zeytinyağlı yemeği yapılan enginarın kararmasını önlemek için limon ilave edilmiş suyun içinde bekletmeliyiz. Mayıs ayından sonbahara kadar pazar tezgahlarında bulabilirsiniz enginarı. Ama ben sonbaharı beklemeden tezgaha düşer düşmez alıp yemeğe koyulanlardanım. Vakit buldukça da alıp temizleyip buzluğa atarım kışın canım çektiği zaman yemek için. Enginar nasıl temizlenir bilmiyor, öğrenmek istiyorsanız youtube kanalımdan izleyerek öğrenebilirsiniz. Ayrıca bu tarifi videolu izlemek isterseniz tıklayabilirsiniz.  Pazardan temizlenmiş olarak alırsanız işiniz kolay.. Aldıktan sonra en geç üç gün içerisinde pişirin mutlaka. Enginar hakkında daha sayfalarca yazabilirim ama ben iyisi mi hemen tarife geçeyim.

Malzemeler:
4 adet enginar
250 gr iç bakla
1 adet kuru soğan
1 adet taze soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
2 diş sarımsak
2 limon
2 küp şeker
Tuz
Dereotu

Enginarları pazardan aldığınız suyu ile birlikte bir kâseye boşaltıp pişme sırası gelene kadar suyunun içinde bekletin. İç baklaların ucundaki siyah kısmına bıçakla bir çentik atıp kabuklarını soyun. Yıkayıp sudan geçirin ve süzün. Enginar ve baklalar pişmeye hazır.
Soğanları yemeklik doğrayın. 4 enginarın sığabileceği tabanı geniş bir tencereye aldığınız zeytinyağına ekleyin. Şeker ve tuzu da ilave edip kavurun. Bu arada limonları sıkıp hazır edin. Soğanlar diriliklerini kaybedince bakla içlerini ve ince ince doğradığınız sarımsakları ilave ederek kavurma işlemine devam edin. Baklalar kavrulunca enginarları üzerine ters kapatın. Üzerine limon suyu ve 1 çay bardağı kadar su ilavesi yaparak tencerenin kapağını kapatın. Orta ateşteki yemek tıkırdamaya başlayınca (kaynamaya) ocağın altını kısıp 15 dakika pişirin. 15 dakika sonra enginarları düz çevirip 5 dakika daha pişirin. 5 dakika sonunda enginarın ortasına çatal veya bıçak saplayarak pişip pişmediğini kontrol edin. Duruma göre ya ocağın altını kapatın ya da biraz daha pişirin. Ocağın altını kapattıktan sonra yemeğin tenceresinin içinde oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Daha sonra yine tenceresiyle buzdolabına kaldırın. (zeytinyağlılar piştikleri kap içinde dinlendirilmeli) Ertesi gün servis yapmanızı öneririm. Servis tabağına alınca üzerine zeytinyağı gezdirip, kıyılmış dereotu serperek yiyebilirsiniz.

Büyük konuşmayanların, aşkı tutkuyla karıştıranların, ne oldum değil de ne olacağım diyenlerin, hayatı ciddiye alanların, gerekirse de hayatla ve kendiyle dalga geçebilenlerin hikâyesi….

(Enginar Mevsimi, Lüset Kohen Fins, Gate Yayınları, 256 s.)

İç Baklalı Enginar

Bunu Yazdır
Porsiyon: 4 Hazırlık Zamanı: Pişirme Süresi:
Besin Değerleri 200 Kalori 20 grams Yağ
Derecelendirme 5.0/5
( 1 Oy )

Malzemeler

  • 4 adet enginar
  • 250 gr iç bakla
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet taze soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak
  • 2 limon
  • 2 küp şeker
  • Tuz
  • Dereotu

Yapılışı

  • Enginarları pazardan aldığınız suyu ile birlikte bir kâseye boşaltıp pişme sırası gelene kadar suyunun içinde bekletin.
  • İç baklaların ucundaki siyah kısmına bıçakla bir çentik atıp kabuklarını soyun. Yıkayıp sudan geçirin ve süzün. Enginar ve baklalar pişmeye hazır.
  • Soğanları yemeklik doğrayın. 4 enginarın sığabileceği tabanı geniş bir tencereye aldığınız zeytinyağına ekleyin. Şeker ve tuzu da ilave edip kavurun. Bu arada limonları sıkıp hazır edin.
  • Soğanlar diriliklerini kaybedince bakla içlerini ve ince ince doğradığınız sarımsakları ilave ederek kavurma işlemine devam edin.
  • Baklalar kavrulunca enginarları üzerine ters kapatın. Üzerine limon suyu ve 1 çay bardağı kadar su ilavesi yaparak tencerenin kapağını kapatın.
  • Orta ateşteki yemek tıkırdamaya başlayınca (kaynamaya) ocağın altını kısıp 15 dakika pişirin. 15 dakika sonra enginarları düz çevirip 5 dakika daha pişirin.
  • 5 dakika sonunda enginarın ortasına çatal veya bıçak saplayarak pişip pişmediğini kontrol edin. Duruma göre ya ocağın altını kapatın ya da biraz daha pişirin.
  • Ocağın altını kapattıktan sonra yemeğin tenceresinin içinde oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Daha sonra yine tenceresiyle buzdolabına kaldırın. (zeytinyağlılar piştikleri kap içinde dinlendirilmeli) Ertesi gün servis yapmanızı öneririm. Servis tabağına alınca üzerine zeytinyağı gezdirip, kıyılmış dereotu serperek yiyebilirsiniz.

Notlar

(zeytinyağlılar piştikleri kap içinde dinlendirilmeli) Ertesi gün servis yapmanızı öneririm. Servis tabağına alınca üzerine zeytinyağı gezdirip, kıyılmış dereotu serperek yiyebilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir